Adet Regl Menstruasyon Düzensizliği

Adet Regl Düzensiliği


Adet düzensizliğini anlatmadan önce normal adet regl düzenini bilmek gerekir.

Bir adet regl döngüsünün başlamasından, bir sonraki adet başlangıcına kadar geçen zaman 20-35 gün arasıdır. (ideal süreler 28-31 gündür) Bir günlük süre içerisinde kullanılan ped sayısı, 2-3 adet olmalı, kan pıhtısı çok az olmalı ve eb fazla 8 gün kanama olmalıdır .

Adet başladığında ilk 1-2 gün, hafif ağrılar genellikle normaldir.

Anlattığımız bu tanımlamalardan sonra olabilecek her anormalliği adet düzensizliği olarak düşünebiliriz .

Ortalama 30 günlük sürelerde yumurtalıklarda, bir çok yumurta olgunlaşmaya başlar. Bu zamanlamada rahim içi dokusu (endometrium) da kalınlaşarak kanlanmaya başlar.

Olgunlaşan yumurta hücreleri (primordiyal folikül) en gelişmiş olanı yuvasını çatlatarak yumurtalıktan çıkar.



Yumurtalıkta başlayan yolculuk :

Yumurta hücresinin olgunlaşma sürecinin (ovulasyon-yumurtlama) her aşamasında farklı biyolojik olaylar ortaya çıkar. Bu olaylar bir sonraki anatomik yapının oluşmasına neden olur.

Çok katlı kübik hücrelerin yumurta çevresinde tabakalar şeklinde toplanmasıyla ikinci bir hücre katmanı oluşur.

Bu hücrelerin dış bölümlerinde kanlanmış bağ dokusundan meydana gelen dış tabaka (teka externa), iç bölümünde ise iç tabaka (teka interna) bulunur.

İç tabaka (teka interna) progesteron ve östrojen (kadınlık hormonları) hormonlarını salgılama işlevini yerine getirir.

Çok katmanlı kübik hücrelerden salgılanan glikoprotein maddesindeki makro moleküllerden de, yumurtayı saran bir çeper (zona pellucida) oluşur.

İçte çevresi çeperli, dışı çok katmanlı kübik hücrelerle sarılmış yumurtanın bu haline, birinci kesecik (primer folikül) denir.

İçteki çeper, yumurta çatlayıncaya kadar geçen zamanda onu sarar, sperm hücresini ayırt ederek, yumurta içine girmesine neden olur, sperm hücreleri üzerinde enzimlerin yerleştiği akromozom 1 reaksiyonunu tetikler, spermi bağlayıcı reseptör işlevini görür ve embriyo kadın rahmine yerleşip tutunana kadar, bunun korunmasında önemli bir görev üstlenir.

Halk arasında en yaygın yanlış bilgilenme, adet regl kanamasının, kirli kanın atılması (kirlenme) veya hastalık olarak görülmesi doğru değildir, hatta adet gerçek bir kanama da değildir.

Copyright © 2015 Şişli Med. All rights reserved | Tüm Hakları Saklıdır | Design Seo Codification: Oragne Effect